Hac Te estrena nous vídeos sobre art, ciència i tecnologia

by | juny 17, 2023

Les relacions entre art, ciència i tecnologia prenen moltes formes i cada cop ens resulta més urgent i imprescindible afavorir-ne la seva prosperitat. Els avenços cientificotècnics reformulen constantment les arts i les indústries culturals, proporcionant infinites possibilitats creatives. Al seu torn, l’art és també un motor de canvi i reflexió pel coneixement científic i tecnològic, que contribueix a fer-lo més humà i ètic, alhora que l’impulsa a transgredir les convencionalitats. Amb l’objectiu de fer més entenedores aquestes relacions i el seu impacte a Catalunya, el hub Hac Te ha presentat una sèrie de quatre audiovisuals on creadors, investigadors, comissaris o docents reflexionen sobre les sinergies entre disciplines. 

El primer d’aquests gira entorn la necessitat de donar respostes transversals des dels camps de les arts, la ciència i la tecnologia a reptes contemporanis tan complexos com el canvi climàtic o la transformació digital. I és que com apunta la directora d’Hangar, Anna Manubens, el fet que els artistes no depenguin d’entorns tan resultadistes permet que s’aproximin a aquests reptes des d’una perspectiva més pausada i des de punts de vista més imprevistos. Alhora, la presència d’artistes en centres de recerca empeny els científics a sortir de la seva zona de confort i contribueix a una investigació de frontera, explica Lydia Santmartí, de l’Institut de Ciències Fotòniques.

Les col·laboracions entre artistes, científics o enginyers protagonitzen el segon vídeo, on s’indaga en la bidireccionalitat d’aquestes relacions. I és que si bé l’art pot ajudar a explicar o qüestionar la tecnologia, la tecnologia també fa evolucionar l’art i li aporta noves possibilitats creatives, com remarca Ferran Marqués, professor de la UPC

El tercer vídeo analitza el fèrtil i variat ecosistema d’art digital a Barcelona i, per extensió, Catalunya, que cada cop pren més rellevància a escala nacional i internacional. Un ecosistema que, en paraules d’Irma Vilà, comissària i professora de la UOC, no ha d’envejar cap altra ciutat del món pel que fa a creació artística, però que encara necessita suport institucional, recursos i infraestructures per poder equiparar-nos a altres capitals pioneres en l’àmbit.

El darrer d’aquests vídeos reflexiona sobre l’impacte econòmic i social de la cultura digital i destaca la necessitat de fomentar la interacció entre sectors per aportar solucions innovadores. Una aposta  de ciutat i de país, segons considera Miquel Martí -CEO del Tech Barcelona-, que creu que des de Catalunya hem d’aplegar forces des d’aquells àmbits on ja som referents per a convertir-nos en un de global.

Comparteix: