En el marc del projecte europeu S+T+ARTS in the City, des d’Hac Te obrim la convocatòria per a tres residències d’artistes o col·lectius d’artistes en tres centres d’investigació de Barcelona durant nou mesos. Aquestes residències artístiques busquen contribuir en la resolució de reptes científics mitjançant la col·laboració interdisciplinar i estan dotades de 40.000€ cadascuna. 

Concretament, els tres centres socis d’Hac Te que acolliran aquestes residències seran: l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya (IRI CSIC-UPC) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Cadascuna de les residències haurà de contribuir en la resolució d’un dels següents reptes del centre que l’acull:

Com funciona la fotosíntesi a escala molecular i com podem millorar-la? L’enteniment dels processos que regeixen la transferència d’energia a nanoescala podria fer avançar l’agricultura sostenible, l’energia verda i la captura de carboni. Convidem els artistes a donar suport al repte científic de fer de les plantes aliades encara més fortes en la lluita de grans ciutats com Barcelona contra el canvi climàtic.

Com poden les pràctiques artístiques sostenibles i conscients del clima ajudar una ciutat com Barcelona a preparar-se per a la crisi climàtica? La posició geogràfica històricament privilegiada de Barcelona s’està convertint ràpidament en un repte: la contaminació, l’augment de les temperatures i l’amenaça d’augment del nivell del mar, per citar-ne algun exemples, són ara problemes molt urgents, i mirar cap a un altre costat ja no és una opció. Com poden formar part de la solució les pràctiques i narracions artístiques digitals?

 Com poden les arts tenir un paper actiu en la millora de la interacció entre humans i robots? A Catalunya, com a conseqüència de l’envelliment de la població, la ràtio de dependència de la gent gran passarà de 28,9 el 2021 a 44,3 el 2040, i a 51,2 el 2070. A mesura que avanci la tecnologia, els robots aviat es convertiran en omnipresents en els entorns humans. El seu paper serà especialment important per a les persones grans, ja que no només proporciona una forma de companyia i facilita la seva vida independent, sinó que ajuda els cuidadors a controlar el benestar i vigilar els accidents o caigudes a la llar. Tot i que aquests avenços porten amb ells una sèrie de possibilitats interessants, cal una reflexió profunda per garantir que podem reconfigurar les nostres vides de manera segura per abordar qüestions com la privadesa, la confiança, l’acceptació, la transparència i les interaccions honestes.

Aquestes residències formen part del projecte S+T+ARTS in the City, que té com a objectiu principal articular l’ecosistema de cadascuna de les sis regions que en formen part i connectar projectes europeus. Concretament, Hac Te ha estat escollit com a catalitzador de l’ecosistema català i des de l’abril de 2023 i fins al novembre de 2024 desplegarà un conjunt d’accions per a dinamitzar i promoure les pràctiques ACTS. 

STARTS in the City ha estat resultat d’una candidatura liderada per Gluon (Brussel·les), juntament amb Meet (Milà), Ars Electronica (Linz), Inova+ (Matosinhos), Kersnikova (Ljubljana) i Hac Te. Aquest consorci promou un total d’onze residències artístiques on la co-creació ha de resoldre un problema concret de cada regió.

El projecte també es caracteritza per la voluntat de reforçar els vincles amb el món acadèmic per impulsar un nou enfocament curricular per a l’ensenyament en art, ciència i tecnologia. Un cop concloses les residències, s’explorarà el potencial empresarial dels resultats, procurant que els prototips produïts siguin viables i aportin solucions concretes al mercat. Així mateix, els resultats de les residències s’exporaran en diferents festivals i certamens europeus, arribant a públics de tota Europa.

Enllaç a la convocatòria oberta.