Coneix els guanyadors de les residències S+T+ARTS

by | oct. 20, 2023

Hac Te és un dels cinc centres europeus que participa en S+T+ARTS in the City, programa que convida als artistes a abordar, juntament amb la comunitat científica, els reptes als quals s’enfronten les regions europees en l’actualitat. En el marc d’aquest programa, Hac Te impulsa tres residències artístiques en tres centres de recerca de Barcelona: l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), l’Institut de Robòtica i Informàtica Industrial de la Universitat Politècnica de Catalunya (IRI CSIC-UPC) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

Després d’una convocatòria oberta que va començar el passat mes de juliol, estem encantats d’anunciar els tres guanyadors, que contribuiran a resoldre els reptes proposats per cada centre de recerca:

DISNOVATION.ORG amb el projecte ‘The Solar Share’ – Residència a l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)
  • Repte: Com funciona la fotosíntesi a escala molecular i com podem millorar-la? La revelació dels processos que governen la transferència d’energia a nanoescala podria avançar en l’agricultura sostenible, l’energia verda i la captura de carboni.
  • Artista: Són un col·lectiu de recerca establert a París el 2012. Els membres principals són Maria Roszkowska (PL), Nicolas Maigret (FR) i Baruch Gottlieb (CA/DE). DISNOVATION.ORG treballa en la interfície entre l’art contemporani, la recerca i el hacking, i forma equips a mida per a cada investigació juntament amb acadèmics, activistes, enginyers i dissenyadors.
  • Projecte: Proposa un model econòmic orientat a la sostenibilitat que gira al voltant de la llum solar recol·lectada en organismes fotosintètics. ‘Solar Share’ permet als usuaris experimentar i explorar amb un model econòmic radical, on el metabolisme humà, així com les necessitats energètiques corresponents a l’estil de vida modern, s’entenen com a factors de la llum solar capturats a la biosfera. Aquesta obra desafia les concepcions habituals del “valor” econòmic i especula sobre com reformular els reptes de sostenibilitat dels éssers humans dins de les possibilitats del nostre planeta.

🔗Més info

DISNOVATION.ORG / Credit: Disnovation.org

Mónica Rikić amb el projecte ‘Somoure’ – Residència a l’IRI CSIC-UPC
  • Repte: A mesura que la tecnologia avança, els robots aviat es tornaran omnipresents en entorns humans. El seu paper serà especialment important per a les persones grans, proporcionant no només una forma de companyia, sinó també facilitant la seva autonomia. Com poden les arts jugar un paper actiu en la millora de la interacció entre humans i robots?
  • Artista: Mónica Rikić és una artista electrònica de Barcelona. És llicenciada en Belles Arts (UB) i màster en Arts Digitals (UPF) i en Filosofia Contemporània (UOC). Actualment és doctoranda del programa de doctorat en Tecnologies de la Informació i de Xarxes (UOC). Ha estat guardonada amb el Premi Nacional de Cultura de Catalunya 2021. Centra la seva pràctica en la codificació creativa i l’electrònica, combinant-les amb objectes no digitals per crear projectes interactius, instal·lacions robòtiques i dispositius electrònics artesanals.
  • Projecte: Es tracta d’un projecte de recerca artística que examina les condicions expressives necessàries perquè els robots socials no humanoides siguin acceptats com a companys de confiança i segurs dins d’un entorn sanitari col·laboratiu. La idea general del projecte es basa en la consciència que aquests espais són sensibles tant al contacte físic consensual com accidental entre humans i robots. Per tant, tot el marc conceptual navega al voltant del concepte de “tocar” i l’experimentació amb la comunicació física i hàptica de la robòtica social.

🔗Més info

Mónica Rikić / Credit: Julieta Feroz

Mark Farid amb el projecte ‘The Invisible Voice’ – Residència a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC)
  • Repte: La posició geogràfica històricament privilegiada de Barcelona s’està convertint ràpidament en un repte. La contaminació, l’augment de les temperatures i l’amenaça de l’augment del nivell del mar, per nomenar-ne alguns, són problemes urgents i mirar cap a un altre costat ja no és una opció. Com poden formar part de la solució les pràctiques artístiques digitals?
  • Artista: Mark Farid és artista, investigador i professor de Belles Arts a Central Saint Martins (University of the Arts of London). S’especialitza en la intersecció del món virtual i físic i en l’efecte de les noves tecnologies en l’individu. El treball de Farid encarna l’ètica hacker, i se centra en les polítiques de privacitat, l’ús de tecnologies de vigilància i en fer campanya per a la protecció de dades. El seu treball forma una crítica dels models socials, legals i polítics.
  • Projecte: El projecte intersecta mons virtuals i físics per posar al descobert els sistemes i fluxos interconnectats que perpetuen les estructures que han provocat la crisi ecològica per deixar clares les connexions entre les decisions que prenem, les institucions amb les quals participem i els impactes que tenen. ‘Invisible Voice’ passarà d’un prototip digital a una eina totalment desplegada (juntament amb una aplicació de telèfon mòbil nova i una exposició interactiva que permetrà als usuaris veure informació clau sobre qui són les persones i els negocis que hi ha darrere de les empreses, la sostenibilitat d’elles i d’on provenen els productes que consumeixen.

🔗Més info

Mark Farid / Credit: Mark Farid

El jurat de la convocatòria oberta ha estat format per un mínim de dos experts de cada centre de recerca i dos experts individuals independents de diferents sectors (empreses, ciència, art, govern, etc.).

En total, S+T+ARTS In the City donarà suport a 11 artistes -inclosos els tres projectes d’Hac Te- a través del programa S+T+ARTS. La residència de 9 mesos s’inicia a l’octubre de 2023,  també s’impulsaran múltiples exposicions i esdeveniments durant fins al novembre de 2024.

 

Comparteix: