Andy Gracie, artista becat per la residència Randa Art|Science

by | abr. 13, 2023

Massive Binaries / Andy Gracie

Massive Binaries / Andy Gracie

Hac Te, juntament amb Ars Electronica, l’Institut Ramon Llull i la NewArtFoundation, posen en marxa la residència Randa Art|Science per promoure la recerca artística en diàleg amb l’expertesa científica. El programa convida a un artista de Catalunya a desenvolupar un nou treball en col·laboració amb el BIST, l’Institut de Ciència i Tecnologia de Barcelona, a través d’una estada a l’Institut de Física d’Altes Energies (IFAE).

L’artista seleccionat pel jurat ha estat Andy Gracie, resident a Catalunya, amb el projecte Massive Binaries, que parteix de la noció d’extreure informació i coneixement dels processos de fusió i col·lisió, centrant-se específicament en les ones gravitacionals i els acceleradors de partícules i les seves aplicacions a la cosmologia. “La residència Randa és un gran exemple de col·laboració simètrica entre les arts i la ciència, i demostra l’interès dels projectes transversals compartits des de les diferents comunitats. Aquest programa reafirma el paper de Hac. T’està construint ponts entre individus i institucions de diferents àmbits amb l’objectiu comú de generar noves formes d’expressió i coneixement”, apunta l’executive manager d’Hac Te, Astrid Rousse.

Després d’un procés d’avaluació exhaustiu, el projecte va resultar guanyador per unanimitat i el jurat va destacar el seu enfocament innovador per abordar els reptes climàtics a través de l’art i la ciència. Com a part de la residència, Andy Gracie rebrà una quota de 20.000 € i un pressupost de producció per desenvolupar i produir l’obra. 

Zoila Babot, cap de Comunicació del BIST afirma: “Estem molt emocionats d’acollir Andy Gracie en un dels centres de recerca comunitaris del BIST, l’IFAE, que es dedica a la investigació teòrica i experimental de la física d’altes energies. Creiem que tant els diàlegs durant la creació procés i la peça d’art final serà molt enriquidor per a la nostra comunitat científica i per al públic“.

Com a director de la NewArtFoundation i soci del programa, Vicente Matallana destaca el rol de la seva institució en el desenvolupament de la Residència Randa com a “encarregada de preservar l’obra d’art a les seves instal·lacions i fer-la accessible a comissaris i investigadors, promovent la seva difusió a través de programes d’exposicions, creant un llegat per a les generacions futures“.

Sobre Randa Art|Science

“Les idees generatives ‘Ars Combinatoria’ de l’escriptor i filòsof medieval Ramon Llull han estat reconegudes com a precursores clau del pensament de la informàtica i com a font d’inspiració per a les interconnexions entre Art i Ciència. El nom de Randa Art|Science Residency ret homenatge a la cova de la muntanya de l’illa de Mallorca on Llull va tenir la il·luminació que el van empènyer a desenvolupar el seu notable i distintiu mètode de pensar i experimentar basat en el diàleg interdisciplinari i intercultural”, descriu Pau Alsina, professor de la Universitat Oberta de Catalunya i codirector d’Hac Te.

Impulsada per Hac Te, Ars Electronica, l’Institut Ramon Llull, la NewArtFoundation i el BIST, la residència Randa Art|Science neix a inicis de 2023 amb l’objectiu de convidar a un artista o grup d’artistes de Catalunya per desenvolupar un nou treball en col·laboració amb un centre científic. A posteriori, aquesta programa vol exposar l’obra d’art resultant, dedicada a la reflexió sobre la transformació digital de la nostra societat i el seu impacte, al Festival Ars Electronica el setembre de 2023.

La convocatòria de la Residència Randa Art|Ciència va ser un procés tancat i es va demanar a quatre assessors de reconegut prestigi amb un expert en arts digitals que nominéssin artistes de Catalunya. Del grup de nominats, el consorci de socis va seleccionar acuradament deu artistes i els va convidar a presentar una proposta de projecte. Després d’un procés d’avaluació exhaustiu, el projecte guanyador va ser seleccionat en una reunió del jurat. 

Comparteix: