L’art digital català es desplega a l’Ars Electronica

by | set. 14, 2022

Tasmanian Tiger, d'Antoni Muntadas / Tom Mesic (Ars Electronica)

Tasmanian Tiger, d’Antoni Muntadas / Tom Mesic (Ars Electronica)

L’Ars Electronica Festival 2022 ha conclòs la seva primera edició post-pandèmica, que ha comptat amb la presència destacada d’artistes digitals catalans i ha assolit 71.000 visitants. Artistes, investigadors i públic han contribuït a crear visions per a una transformació global a través d’exposicions, performances, xerrades o tallers.

Sota el títol Ecosistemes col·laboratius per a un món sostenible, Hac Te, l’Institut Ramon Llull i la NewArtFoundation han organitzat una mostra que ha permès portar un tast de l’art digital català més pioner a Linz (Àustria). L’exposició ha inclòs sis projectes en sintonia amb la temàtica d’aquest any del festival, Benvingut al Planeta B: Tasmanian Tiger d‘Antoni Muntadas, Espècies I, II i III de Mónica Rikić, Somien els cossos amb electromagnètics? d‘Esther Rodríguez-Barbero, Ecosistema químic de Yolanda Uriz Elizalde, FORMS – Screen Ensemble de Santiago Vilanova – Playmodes, i Tools for a Warming Planet de Sara Dean, Beth Ferguson i Marina Monsonís. Concretament, la peça d’Antoni Muntadas ha estat produïda i presentada ex profeso i ha comptat amb la col·laboració de la NewArtFoundation, Hac Te, Barcelona Institute of Science and Technology  (BIST) i  l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya.

Aquesta edició ha comptat amb la presència dels Ars Electronica Gardens celebrats al 2020 i 2021 a diferents indrets del món, que van servir per deslocalitzar el festival durant els dos anys de pandèmia. En el cas de Barcelona, durant aquests darrers anys la capital catalana s’ha convertit en una de les principals seus del certamen fora d’Àustria gràcies a l’impuls d’Hac Te, l’Institut Ramon Llull, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Hangar, Centre de producció i recerca artística, i la .BEEP Collection.

Juntament amb l’exposició, el festival també ha acollit una taula rodona sobre pràctiques col·laboratives i com, a partir d’elles i de compartir coneixement, es poden generar propostes per a un món sostenible. La xerrada, ha estat moderada per Pau Alsina, co-director d’Hac Te i professor i investigador dels Estudis d‘Arts i Humanitats de la UOC i hi han participat l’artista i professora de la UOC Mónica Rikić, Premi Nacional de Cultura 2021, l’arquitecta i dissenyadora Sara Dean, la dissenyadora i educadora especialitzada en ecologia Beth Ferguson i l’artista i directora del laboratori de cuina del MACBA Marina Monsonís.

Taula rodona sobre pràctiques col·laboratives / Institut Ramon Llull

Des de l’organització de l’Ars Electronica han qualificat aquesta edició com “un projecte col·laboratiu massiu”, destacant la participació en el programa d’un total de 953 persones de 76 països diferents i la cooperació de 337 socis que han fet possibles 425 esdeveniments. Així mateix, els organitzadors ja han avançat les dates de la propera edició, que tindrà lloc del 6 a l’11 de setembre de 2023.

Comparteix: