GRAPA, programa pilot de residències artístiques de la RED ACTS
Impulsada per Hac Te, la UOC i la Fundación Daniel y Nina Carasso, la Red ACTS engega programes pilot per a la construcció d’aquesta xarxa estatal d’agents que treballen en la intersecció entre art, ciència, tecnologia i societat (ACTS). El primer d’aquests programes és GRAPA, una proposta conceptualitzada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i Hangar, Centre de Producció i Recerca Artística, en col·laboració amb la UOC.
El programa pretén acompanyar i relatar processos de creació artística que se situen en la intersecció de l’art, la ciència, la tecnologia i la societat. Proposa als artistes que s’obrin a un acompanyament compartit entre institucions complementàries que faciliti la recerca, la producció i la mediació durant alguna fase de desenvolupament del seu projecte. Al mateix temps, GRAPA és un dispositiu d’observació i relatoria de processos artístics que té la finalitat de generar coneixement sobre la creació de projectes que se situen de ple en espais intersticials, a cavall entre disciplines i institucions. Finalment, és un espai per a l’aprenentatge institucional i entre institucions per a imaginar formes específiques d’acompanyament en funció de cada projecte imaginant marcs, objectius i metodologies diverses.
El 2023, GRAPA comptarà amb la coordinació, relatoria i acompanyament de Clara Piazuelo a les següents artistes i projectes:
- Ad Tech Constellations –Residència GRAPA amb Joana Moll
Ad Tech Constellations és un procés de recerca i acció de llarg termini que té com a objectiu proporcionar un coneixement profund sobre el funcionament de l’ecosistema Ad Tech (tecnologia de publicitat). L’Ad Tech fa referència a l’entramat d’eines i de software que fan servir els anunciants per a arribar a les audiències, així com per a mostrar i mesurar les campanyes publicitàries digitals. L’acompanyament GRAPA a l’artista Joana Moll està enfocat a explorar les arquitectures elementals d’aquests sistemes de tecnologia de publicitat online, generant un espai en què aquestes estructures obscures i aparentment immaterials entrin en relació amb els cossos i les emocions. La recerca vol visibilitzar els conflictes amb els drets digitals i els costos mediambientals d’aquest tipus de pràctiques i promoure maneres de fer ètiques i sostenibles dins la indústria publicitària.
Amb un equip d’artistes, investigadors i assessors, Joana Moll proposa una combinació sorprenent: mètodes de teràpia sistèmica (disciplina terapèutica basada en les relacions interpersonals) amb el teatre documental, per poder crear una sèrie d’assajos escènics.
Més enllà de retratar els elements tècnics i els processos que conformen la columna vertebral de les Ad Tech, el projecte es focalitza en les “capes intangibles” que estan íntrínsecament lligades a l’ecosistema de la publicitat online, com ara els processos de presa de decisions, el consum d’energia, l’impacte ambiental i tota la càrrega emocional que han de suportar els usuaris esgotats i explotats pel treball gratuït.
Ad Tech Constellations és un projecte de Joana Moll en col·laboració amb la HGK FHNW Basel que s’inicia el 2023 i que es planteja com un procés de recerca-acció amb un recorregut de tres anys.
- ruido ê – Residència GRAPA amb Sílvia Zayas
ruido ê és un projecte de recerca i producció artística de llarg termini que explora les tensions entre diferents maneres de percepció subaquàtica i aten de manera especulativa i experimental l’impacte del soroll antropogènic en els animals marins. Sílvia Zayas ha basat la recreca de ruido ê en una espècie de ratlles elèctriques anomenades Torpedo Torpedo que habiten a la costa, en zones urbanes com la costa de Barcelona. Popularment se les anomena “tembladeras” perquè fan “tremolar” si donen una descàrrega. ruido ê és un projecte artístic que se centra en la percepció i la noció de soroll, no sols com a impacte acústic, sinó també com allò que no podem llegir perquè no coneixem encara.
L’acompanyament GRAPA a Silvia Zayas, que es troba en la fase final del seu projecte, consisteix en activar un grup d’estudi que funcioni com un espai de transferència de coneixement i experimentació. El grup contribuirà a la creació de la peça final del projecte: una pel·lícula, i participarà en diverses sessions entre les quals està previst construir un dispositiu d’enregistrament submarí low tech, fer un taller d’atenció somàtica, participar en una trobada amb biòlegs marins, crear d’un tub respirador col·lectiu i enregistrar un videoclip.
Aquestes sessions posaran el focus en l’experimentació metodològica i comptaran amb una xarxa de col·laboradors, entre els quals es troben artistes, científics i investigadors: Mar Medina, Susana Jiménez Carmona, Carmen Pardo, l’equip del club de submarinisme de Sasba Badalona, Cris Blanco, Xose Quiroga, Miguel de les Heras, Anabel Colmenero, la Asociacion Catsharks, Claudio Barría i Michel André.
ruido ê té el suport de la Fundación Daniel y Nina Carasso.