Joana Moll presenta una nova instal·lació d’art sonor a transmediale

por | Feb 2, 2023

Del 26 de gener al 26 de febrer, Joana Moll presenta a transmediale, el reconegut festival d’art multimèdia i cultura digital de Berlín, una nova instal·lació d’art sonor. Amb el suport d’uns auriculars i a través d’una aplicació web, A Silent Opera for Anthopogenic Mass (Una òpera silenciosa per a la massa antropogènica) es podrà escoltar a Tempelhofer Feld, l’antic aeroport de Berlín reconvertit en un parc públic, mentre es va caminant per un recorregut delimitat. La peça reflexiona sobre la massa antropogènica, és a dir, la massa de tots els productes materials generats per l’activitat humana, que al 2020 va superar en pes a la biomassa total del planeta. A més, l’artista catalana serà a Tempelhofer Feld el 4 de febrer, on farà una activació del seu projecte, que compta amb el suport de l’Institut Ramon Llull.

Amb aquesta obra, Joana Moll vol “explorar la producció insidiosa, però silenciosa, de la massa antropogènica”. Des de l’any 2020 el pes col·lectiu de tots els objectes construïts pels humans supera el de la biomassa total del planeta. En aquest sentit, l’artista explica que “tot el que hem creat els humans, mantingut o rebutjat pesa més que l’hàbitat natural i les criatures de la terra junts. Un desequilibri que erosiona de manera accelerada la capacitat de regeneració de la terra”.

El llibret de la partitura de l’òpera, amb la informació detallada del projecte, està disponible en línia a: https://janavirgin.com/OPERA/libretto.pdf. També se’n podrà recollir una còpia a les instal·lacions habilitades pel festival.

Joana Moll (Barcelona, 1982) és una artista i investigadora a mig camí entre Berlín i Barcelona. La seva feina explora críticament la manera en què les narratives tecnocapitalistes afecten l’alfabetització de les màquines, els humans i els ecosistemes. Les seves principals línies de recerca inclouen la materialitat d’Internet, la vigilància, l’anàlisi de perfils socials i les interfícies. Ha presentat, exposat i publicat la seva feina en diferents museus, centres d’art, universitats, festivals i publicacions d’arreu del món com a la Biennal de Venècia, el MMOMA, el CCCB, el ZKM, el Chronus Art Center, el Taipei Digital Arts Center, HeK, l’Ars Electronica, la universitat de Georgetown, la universitat de Harvard, l’universitat de Cambridge i la NYU entre moltes d’altres. El seus treballs també s’han publicat a mitjans com The Financial Times, Der Spiegel, National Geographic, El Pais, O’Globo, Wired, o Vice.

Comparteix: