Hac Te participa a l’Ars Electronica
Del 7 a l’11 de setembre, la ciutat austríaca de Linz acull l’Ars Electronica Festival on participants dels àmbits de l’art, la ciència i la tecnologia d’arreu del món es reuneixen per abordar un dels grans reptes de la nostra societat: l’emergència climàtica. En el marc d’aquesta cita, l’Institut Ramon Llull, en col·laboració amb la NewArtFoundation i el nou Hub d’Art, Ciència i Tecnologia, Hac Te, presenten una mostra de l’estat actual de la creativitat digital a Catalunya.
Les sis obres d’art que formen part d’aquesta exposició són fruit majoritàriament dels Ars Electronica Garden Barcelona celebrats el 2020 i 2021, conjuntament amb altres entitats catalanes. A més, algunes d’aquestes peces també provenen de programes de beques com el de l’ISEA2022 Barcelona.
Hac Te participarà en aquesta edició a través de diferents propostes a càrrec de quatre de les entitats que formen l’associació: la NewArtFoundation, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Hangar, Centre de producció i recerca artística, i el Barcelona Institute of Science and Technology (BIST).
A través dels Gardens celebrats al 2020 i 2021, la capital catalana s’ha convertit en una de les principals seus deslocalitzades de l’Ars Electronica Festival, la manifestació més important del món dedicada a la creació electrònica i les sinergies entre art, tecnologia, ciència i societat. Després de dos anys de pandèmia, enguany el festival austríac torna a apostar per la presencialitat, esdevenint una oportunitat d’internacionalització per l’art digital català.
Sota el títol ‘Ecosistemes col·laboratius per a un món sostenible’, l’exposició proposa que només les pràctiques col·laboratives, basades en l’intercanvi transversal de coneixements i esforços, ens poden permetre generar propostes que condueixin a un projecte per a un món sostenible. I precisament, les pràctiques col·laboratives són una característica fonamental de la innovació catalana.
Els sis projectes que s’exposaran són:
- Tasmanian Tiger, Antoni Muntadas. Nova producció, produida per NewArtFoundation, Hac Te, i amb la col·laboració del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST) i l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya.
- Do bodies dream of electromagnetic organs, Esther Rodriguez-Barbero. Ars Electronica Garden 2021. Beca de la UOC, l’Institut Ramon Llull, NewArtFoundation, La Caldera i Hangar, Centre de producció i recerca artística.
- Forms, Santi Vilanova. Ars Electronica Garden 2020. Beca de l’Institut Ramon Llull, NewArtFoundation i Hangar.
- Chemical Ecosystem, Yolanda Uriz Elizalde. Presentada a l’ISEA2022 Barcelona. Beca de l’ISEA2022Barcelona, UOC, NewArtFoundation, Hac Te i la Fundació Ernesto Ventós.
- Especies I, II y III, Mónica Rikić. Presentada a l’ISEA2022 Barcelona, Beca de l’ISEA2022 Barcelona, UOC, NewArtFoundation, Hac Te and DKV.
- Tools for a Warming Planet, Sara Dean, Beth Ferguson i Marina Monsonís. Presentada a l’ISEA2022 Barcelona.
Pràctiques col·laboratives per un món sostenible
Juntament amb aquesta mostra, l’escenari principal de l’Ars Electronica, el Festival University Stage, acollirà una conferència sobre pràctiques col·laboratives i com, a partir d’elles i de compartir coneixement, es poden generar propostes per a un món sostenible. La xerrada, que se celebarà el dijous 8 de setembre, estarà moderada per Pau Alsina, co-director d’Hac Te i professor i investigador dels Estudis d‘Arts i Humanitats de la UOC. Hi participaran l’artista i professora de la UOC Mónica Rikić (Catalunya), Premi Nacional de Cultura 2021, l’arquitecta i dissenyadora Sara Dean (Califòrnia), la dissenyadora i educadora especialitzada en ecologia Beth Ferguson (Califòrnia) i l’artista i directora del laboratori de cuina del MACBA Marina Monsonís (Catalunya).
Completant aquesta programació, també es durà a terme una visita guiada pels projectes de l‘exposició Ecosistemes col·laboratius per a un món sostenible i un taller sobre Tools for a Warming Planet.