Hac te proposa una cinquantena d’activitats per acostar art, ciència i tecnologia a la ciutadania

por | Abr 7, 2022

KONIC (Mercat de les Flors) / Rosa Sánchez

KONIC (Mercat de les Flors) / Rosa Sánchez

Amb l’objectiu d’acostar les interseccions entre Art, Ciència i Tecnologia a la ciutadania, ISEA2022 Barcelona i Hac Te, el nou Hub d’Art, Ciència i Tecnologia de Barcelona, han creat el programa ISEA Ciutat/Territori, que proposa més de 50 activitats arran del territori català amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Cultura.

ISEA és un dels esdeveniments anuals més importants i consolidats en l’àmbit internacional, constituït com a punt de trobada per generar la intersecció directa entre l’art, el disseny, la ciència, la tecnologia i la societat. Després de més de 10 anys sense aterrar a Europa, Barcelona acollirà aquest estiu una nova edició d’ISEA gràcies a la implicació d’una comunitat local i internacional entusiasta. D’aquesta manera, ISEA2022 reforça el lideratge de Barcelona en la recerca i la producció científica, la intel·lectualitat i la creativitat cultural tant en el context nacional com internacional. 

En concret, el programa ISEA Ciutat/Territori consta d’exposicions, tallers, projectes a l’aire lliure, taules rodones, xerrades d’artistes o iniciatives escolars on hi participen destacats equipaments d’arts visuals, escoles de disseny, museus i centres d’art, fàbriques de creació, festivals i instituts de secundària. 

Escoles de disseny, equipaments d’arts en viu o espais de creació emergent

Entre les primeres confirmacions d’activitats emmarcades en ISEA2022 destaca la col·laboració amb entitats de referència en el camp del disseny. Fins al 10 d’abril, lIED Barcelona Centre de Disseny organitza diverses sessions de ‘Designing for the Many’, un laboratori interdisciplinar format per estudiants de màster per investigar sobre la capacitat i repercussió del disseny en la construcció de la nostra societat. Del 2 de juny al 28 d’agost, la FAD, associació de professionals i empreses vinculades al disseny, presenta ‘El millor disseny de l’any’, una mostra per conèixer què ha passat en el disseny i l’arquitectura al 2021, i el 17 de juny organitza el FAD Fòrum, una jornada de xerrades sobre intel·ligència artificial, arts i disseny. El 7 de juny, la xarxa de centres d’ensenyament superior de disseny per a la innovació social i la sostenibilitat (EDIVI) proposa una trobada sobre el disseny centrat en les persones i el planeta com a clau per a un futur sostenible. 

També s’hi sumen equipaments d’arts en viu com la Sala Beckett, que presenta, juntament amb la UOC, el cicle d’espectacles i xerrades ‘Màquina Persona’ sobre Intel·ligència Artificial i creació, o el Mercat de les Flors amb els espectacles de dansa i tecnologia Intel·ligències múltiples In_Exo Corpòries, de la companyia KONIC thtr (10 i 11 de juny) i Embodied Machine, de la companyia Instituto Stocos (11 i 12 de juny). 

Hi tindran un pes destacat els espais de creació emergent de la ciutat, com La Capella, que en el marc del simposi acollirà una exposició on establirà un diàleg entre obres d’artistes de Barcelona Producció i peces de creadors locals com Anna Carreras, Mónica Rikic i Roc Parés, provinents del call d’ISEA2022.

A més d’equipaments culturals, la programació integra espais de la ciutat com el Canòdrom, que el 16 de juny acollirà tres xerrades imprescindibles sobre criptomonedes i arts digitals, museus col·laboratius o l’enfocament STEAM a l’educació superior, juntament amb taules rodones. També durant les dates del simposi, del 10 al 16 de juny, el Cosmocaixa oferirà una compilació de tres projeccions al planetari, presentades en el marc del programa NEO, que uneix disciplines científiques i tecnològiques per apropar els grans reptes actuals a través de les pràctiques artístiques més innovadores. Concretament, aquestes projeccions aniran  a càrrec de l’artista visual Alba G. Corral, l’estudi Oniolab i Daniel Cervenka, Signal Production i Planetum (Planetari de Praga).

ISEA2022 s’estén al territori català 

Però l’ISEA2022 no acaba a Barcelona. Amb l’impuls directe o a través del seu suport, la Direcció General d’Innovació i Cultura Digital del Departament de Cultura pretén estendre a tot el territori l’esdeveniment amb la voluntat de possibilitar l’accés a propostes d’art i cultura digital arreu del país.

En concret, una de les extensions principals al territori català serà Reus. Des del 26 de maig i fins a mitjan juliol i en col·laboració amb la NewArtFoundation, Cal Massó acollirà una destacada exposició, comissariada per Roberta Bosco i Stefano Caldana, que reunirà les darreres obres d’art digital incorporades a la .BEEP {collection;} i mostrarà el resultat d’una de les beques de producció atorgades per l’ISEA2022, Rain beats de Josecarlos Florez. Alhora, el centre acollirà tallers, visites guiades —tant per a la població local com per als assistents internacionals— i conferències d’artistes participants en el simposi. A aquest programa, cal sumar-hi el mapatge que es projectarà el 26 de maig a la façana d’una de les grans joies modernistes de Reus, la Casa Navàs, a càrrec d’Alba G. Corral.

Altres iniciatives per acostar el programa a la ciutadania s’organitzaran a diverses localitats catalanes. És el cas de Girona, on destaca el taller de deep fakes a càrrec d’Estampa al Centre d’Art Contemporani Bòlit el 18 de juny, que partirà de fotografies de cada participant per crear avatars amb capacitat de parla i expressivitat. Durant les pròximes setmanes es concretaran noves propostes també amb seu a equipaments de la Xarxa Pública de Centres i Espais d’Arts Visuals com Lo Pati (Amposta), La Panera (Lleida), El Mèdol (Tarragona) o el MAC (Mataró), i a altres centres del territori com el Konvent (Berga) o PLANTA (Balaguer). 

La programació amb el detall de les primeres confirmacions de l’ISEA2022 ja està disponible a https://isea2022.isea-international.org/.

Comparteix: