Consulta el programa complet d’Hac Te al Sónar+D
Les relacions entre art, ciència i tecnologia prenen moltes formes i cada cop ens resulta més urgent i imprescindible afavorir-ne la seva prosperitat. Amb l’objectiu d’explorar el potencial d’aquestes hibridacions i cercar noves vies per impulsar-les, Hac Te i Sónar+D presenten un programa amb debats, obres artístiques i presentacions.
– Open Forum d’Art, Ciència i Tecnologia – Dijous 15 de juny, de 10:30h a 12:30h a SonarÀgora
Un dels plats forts del programa serà l’Open Forum d’Art, Ciència i Tecnologia, que reunirà diferents comunitats per compartir idees, experiències i casos d’èxit. L’objectiu és oferir una visió global de la situació actual i del que queda per fer. La conversa s’articularà a través de tres seccions i a cadascuna d’aquestes hi intervindran ponents i convidats especialment seleccionats, arribats de les comunitats artística i científica. Ells seran qui donin el tret de sortida a les converses:
Per què les relacions entre art i ciència són importants, comptant amb
- Ernest Giralt, professor i químic de la Universitat de Barcelona especialitzat en molècules sintètiques. També artista, és responsable de residències artístiques a l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona.
- Anna Carreras, artista generativa i codificadora creativa de Barcelona, el treball de la qual utilitza algorismes per crear visuals que evoquen records i en generen altres de nous.
- Joan Llort, oceanògraf biogeoquímic del Barcelona Supercomputing Centre que estudia els vincles entre la composició química dels oceans i els organismes que els habiten.
Explorant diferents models de residència, comptant amb
- Mónica Bello, comissària del programa artístic del CERN, seu del Large Hadron Collider, l’accelerador de partícules més potent del món. Entre els residents es troben els artistes Tomas Saraceno i Sigurður Guðjónsson.
- Evan Ziporyn, director del programa de residències artístiques CAST del MIT, centre que ha acollit col·laboracions de l’artista i música Pamela Z; els artistes Tomas Saraceno i Carsten Höller; i el compositor minimalista Terry Riley.
- Mónica Rikić, artista electrònica i codificadora creativa de Barcelona, guanyadora del Premi Nacional de Cultura de Catalunya a 2021.
Com estan contribuint els artistes als reptes actuals, comptant amb
- Rosanna di Nuzzo, responsable de projectes internacionals del MEET Digital Centre de Milà, fundat per donar suport a la creativitat i la cultura digitals.
Ferran Marqués, professor de la Unitat de Processament d’Imatges de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), centrat en l’anàlisi d’imatges i vídeo. - Fernando Cucchietti, Cap d’Anàlisi i Visualització de Dades del Barcelona Supercomputing Centre, que acull diverses residències artístiques.
– Presentació de la Red ACTS i del Libro blanco de la interrelación entre Arte, Ciencia y Tecnología en el Estado español – Dijous 15 de juny, de 13h a 14h a SonarÀgora
Tot seguit, a partir de les 13h, es presentaran dos projectes d’abast estatal. El primer serà la recentment creada Red ACTS (impulsada pel propi hub, la Universitat Oberta de Catalunya i la Fundación Daniel y Nina Carasso), una xarxa compartida d’artistes, investigadors i institucions. Durant la presentació, s’explicarà la posada en marxa del projecte amb les primeres cartografies i informes realitzats, així com els projectes pilot engegats.
A continuació tindrà lloc una segona presentació per a l’actualització del Libro blanco de la interrelación entre Arte, Ciencia y Tecnología en el Estado español de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT).
– Stand d’Hac Te al Project Area – Del 15 al 17 de juny
Del 15 al 17 de juny, Hac Te i la Red ACTS presentaran la primera cartografia realitzada pels quatre nodes de la Red ACTS: Barcelona-Catalunya, Donostia-Euskadi, València i Madrid. També s’hi podrà veure l’obra olfactiva Chemical Ecosystem de Yolanda Uriz al Sónar+D. La peça exemplifica el potencial de les relacions entre art, ciència, tecnologia i societat (ACTS).
En aquest mateix espai, es mostrarà una sèrie de quatre càpsules de vídeo produïdes per Hac Te on es reflexiona sobre les col·laboracions entre artistes, científics i tecnòlegs; la manera en què ens afrontem a reptes transdisciplinars; l’ecosistema d’art digital a Catalunya o l’impacte social i econòmic de la cultura digital.
– Socis d’Hac Te al Sónar+D – Del 15 al 17 de juny
En paral·lel, durant els tres dies de Sónar+D, l’espai Project Area acollirà diferents obres i instal·lacions de les institucions sòcies d’Hac Te, com l’Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona (IRB Barcelona) -un dels centres que conformen la comunitat del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST)- o la NewArtFoundation, que exemplifiquen el potencial de les co-creacions entre artistes, científics i tecnòlegs, alhora que situen Barcelona com un pol internacional en aquest àmbit.
Al Stage+D, einaidea presentarà la performance TURBULENCE AT BLACK BAY GRENADA de l’artista britànic Gaika i l’estudi Playmodes mostrarà una instal·lació alimentada per llum natural, resultat d’un procés de recerca on ha col·laborat amb la Universitat Politècnica de Catalunya.
A més, la Universitat Pompeu Fabra en col·laboració amb Sónar+D organitza l’AI & Web3 Creatives Summit, que abordarà les relacions entre el cinema i la Intel·ligència Artificial coincidint amb el festival.