Constanza Piña, guanyadora de la beca RACOR

by | May 18, 2023

Constanza Piña / vog.photo

Contanza Piña / vog.photo

L’artista xilena Constanza Piña ha estat la guanyadora de la beca RACOR amb el projecte Sedna, una narrativa científic-poètica sobre el lament de la Terra que connecta diferents veus de cossos orgànics, minerals i celestes.

En la seva primera edició, RACOR, el segon programa pilot de la Red ACTS, ha rebut 78 sol·licituds. El jurat -format per Susana Arias (CCCB), Clara Piazuelo (investigadora associada a RACOR), Ane Agirre (Tabakalera) i Anna Manubens (Hangar)- vol agrair a totes les candidates l’energia i dedicació a l’hora de redactar les propostes i de projectar-se en el context que proposa aquest programa.

Sobre l’artista i el projecte

Sedna pren com a punt de partida l’extracció de minerals del territori andí xilè, concretament del desert d‘Atacama. La peça pretén establir un diàleg nostàlgic de (ciència) ficció entre la terra i el llunyà planeta nan Sedna, que es troba més enllà de l’òrbita de Neptú. Aquest objecte remot és, de fet, el més allunyat del sistema solar, pertany a un lloc fosc i desconegut de la galàxia: l’hipotètic núvol d’Oort i està compost de roca, gel i gasos gelats. Sedna porta el nom d’una antiga deessa inuit, reina dels oceans àrtics i del fosc món gelat. Segons la mitologia inuit, l’esperit de Sedna vigila les aigües fosques, enviant tempestes com a resposta a les nostres males accions que es filtren a l’aigua contaminant l’oceà.

Constanza Piña va créixer a l’Amèrica del Sud, entre el soroll blanc de l’oceà Pacífic i la serralada dels Andes, carregada d’un ampli espectre de minerals; un específic fons electromagnètic que va influenciar el seu imaginari des de ben jove. La seva recerca artística explora el soroll com a fenomen sonor, social i cultural. La seva pràctica té enfocament tecnofeminista i combina tecnologies contemporànies amb tècniques artesanals tradicionals, desenvolupant dispositius open hardware, electrònica DIY, e-tèxtils, sintetitzadors analògics i antenes experimentals.

Projecte Sedna / Constanza Piña

Projecte Sedna / Constanza Piña

Sobre RACOR i la Red ACTS 

RACOR és el segon programa pilot de la Red ACTS, impulsat per Tabakalera, Hangar, centre de producció i recerca artística i el Centre de Cultura Conteporània de Barcelona (CCCB), per a donar suport a un projecte de recerca artística que necessiti dels contextos, les xarxes i/o els serveis dels tres centres per al seu desenvolupament, i que generi un espai d’interlocució entre camps epistèmics tradicionalment segregats. Les residències creuades seran acompanyades d’una capa investigadora en tot el procés amb l’objectiu d’extreure aprenentatges compartits durant tot el projecte pilot.

Aquest programa forma part de la Red ACTS, impulsada per Hac Te, la Universitat Oberta de Catalunya, i la Fundació Daniel i Nina Carasso, amb l’objectiu de crear un espai comú a nivell estatal entre institucions i projectes de tipologies diferents amb objectius comuns en relació a l’ACTS.

Comparteix: